Здравейте,
Инженер съм и не ми е много ясна материята. Казусът ми е такъв: Имам работник, който през последните 5 дни не се яви на работа по график. Не си вдига телефона. Искам да го освободя. Оказа се че не живее на адреса на който е адресната му регистрация и съответно, вписан в трудовия му договр. За да го освободя дисциплинарно се оказа, че трябва да му изпратя покана за писмени обяснения, която той да е получил. Това няма как да се случи. Следователно дисциплинарното уволнение не може да се осъществи. Другата идея е да го освободя по взаимно съгласие, обаче него го няма за да го даде. Дайте някакви варианти. Благодаря.
С две думи, ако времето на отпуск по болест му се признае за стаж втора категория, ще може да се пенсионира по възраст за съответната категория. В случай че не се счита за втора категория тези два месеца няма да му стигнат като стаж втора категория и пенсионирането отива като за трета на 60+, Не става въпрос за ТЕЛК и трудоустрояване.
Проблемът не е в класа за прослужено време, а в стажа за пенсия, Защото ако времето на болничния му бъде признато за втора категория, ще може да се пенсионира след прилкючването му. В противен случай с това заболяване ще го преназначат на длъжност трета категория и заради два месеца пенсионирането става химера
Здравейте,
имам колега който в момента е в продължителен болничен. Същият е втрора категория. Въпросът е времето през което е в отуск по болест ще му бъде ли признато като трудов стаж втора категория.